Fra Tycho Brahe til nye overraskelser i kosmologien - Steinhardt, Charles Louis (KVANT, 2022)
Tycho Brahes opdagelse af den nye stjerne i 1572 rystede astronomiens grundvolde. I dag, næsten et halvt årtusinde senere, oplever kosmologien lignende rystelser. Charles Steinhardt trækker en spændende linje fra Brahes banebrydende observation til de revolutionerende opdagelser i moderne tid, hvor observationer af supernovaer har ført til erkendelsen af universets accelererende udvidelse og mørk energi. Artiklen diskuterer de videnskabelige paradigmeskift og peger frem mod nye, endnu uforståede observationer, der kan føre til en ny revolution. En tankevækkende og aktuel artikel, som bringer fortid og fremtid i dialog – og minder os om, at kosmos stadig gemmer på overraskelser.