Tycho Brahe: Fra ny stjerne til nyt verdensbillede - Kragh, Helge (KVANT, 2022)
Hvad gør en observation til en videnskabelig opdagelse? Med denne centrale problemstilling som afsæt, stiller Helge Kragh skarpt på Tycho Brahes rolle i formidlingen af supernovaen i 1572. Artiklen går analytisk til værks i spørgsmålet om, hvorvidt opdagelsen udelukkende kan tilskrives Brahe – og hvad det overhovedet vil sige, at "opdage" noget i en videnskabelig kontekst. Kragh stiller dette i relation til Brahes senere opdagelser, herunder kometen i 1577, og belyser samtidigt Tychos unikke verdensbillede, hvor han søgte at forene observation med teologiske og filosofiske rammer. En refleksiv og velfunderet tekst, som både historisk interesserede og fysikere med hang til erkendelsesteori vil finde fascinerende.