Laacher See-vulkanudbruddet og effekten på klimaet - Schmidt, Anja; Tegner, Christian; Timmreck, Claudia; Oppenheimer, Clive; Riede, Felix; Niemeier, Ulrike; Zernack, Anke (KVANT, 2019)
Denne artikel bringer læseren ind i geofysikkens og klimafysikkens verden gennem studiet af et dramatisk vulkanudbrud for ca. 13.000 år siden. Forfatterne analyserer, hvordan udbruddet ved Laacher See påvirkede klimaet via udledning af aerosoler og askepartikler i atmosfæren. Artiklen kombinerer geologiske data med klimamodeller og demonstrerer, hvordan selv enkeltstående begivenheder kan have globale konsekvenser. Der gives indsigt i de fysiske mekanismer bag strålingspåvirkning og temperaturændringer. Samtidig diskuteres usikkerheder og metodiske udfordringer i rekonstruktionen af fortidens klima. Artiklen er et stærkt eksempel på tværdisciplinær fysik, hvor geologi, atmosfærefysik og modellering mødes.