Mikroobservatorier ser det nære univers – og alle kan være med! - Pedersen, Holger; Hinse, Tobias C. (KVANT, 2026)
Forestil dig, at du kan deltage i frontlinjen af astronomisk forskning – direkte fra din baghave. Det er virkeligheden med Global Meteor Network (GMN), hvor små, billige kameraer kobles sammen i et internationalt netværk og registrerer meteorer i stor skala. Artiklen fortæller levende om både teknologien og videnskaben bag meteorkameraer og ildkugledetektion, og løfter sløret for Danmarks første GMN-station. Du får både historisk baggrund, moderne resultater og en konkret opfordring: Borgerdrevet forskning (citizen science) er ikke fremtiden – den er her nu.