At genskabe andre planeter i et laboratorium - Merrison, Jonathan P; Iversen, Jens Jacob; Rasmussen, Keld Rømer (KVANT, 2023)
Hvordan føles en støv storm på Mars, og kan en vulkan udbryd på en af Saturns måner påvirke fremtidens teknologier? På Aarhus Universitet har man bygget en planetsimulator i verdensklasse, og her genskaber forskere de ekstreme forhold på fremmede verdener – fra CO₂-is på Mars til isvulkaner på Enceladus. Artiklen beskriver, hvordan vindtunneler, kryogen køling og lasersystemer giver os mulighed for at teste instrumenter til fremtidige missioner – og hvordan disse eksperimenter også kaster lys over Jordens eget klima og ørkendannelse. Et fascinerende indblik i, hvordan Mars’ støvstorme og eksotiske isformer ikke kun er science fiction – men også en del af virkelighedens ingeniørkunst og klimaforskning. Et must-read for enhver, der vil forstå koblingen mellem eksperimentel fysik og planetologi.