Kvantemekanisk simulering af elektrondynamikken i ionstrålekræftterapi - Salo, Adrian Bøgh; Alberg-Fløjborg, Andreas; Solov’yov, Ilia A. (KVANT, 2018)
Denne artikel går helt ned på mikroskopisk niveau og undersøger de kvantemekaniske processer, der ligger til grund for ionstrålekræftterapi. Ved hjælp af tidsafhængig kvantemekanik simuleres, hvordan ioner interagerer med DNA og frigør elektroner, hvilket i sidste ende fører til celleskade . Artiklen demonstrerer elegant, hvordan fænomener på atomart niveau har direkte klinisk relevans, og hvordan præcis modellering kan forbedre behandlingsmetoder. Der gives konkrete resultater, blandt andet hvordan orienteringen af DNA-basepar påvirker elektronfrigørelsen, hvilket peger på en hidtil undervurderet kompleksitet i dosisberegninger. For fysikere er det særligt interessant at se, hvordan klassiske begreber som Bragg-kurven kobles med kvantemekaniske simuleringer . Artiklen viser, hvordan teoretisk fysik kan bidrage direkte til medicinske fremskridt og understreger feltets interdisciplinære styrke.