Kvantekromodynamikken – teorien for den stærke vekselvirkning - Schistad, Bernhard Lind (KVANT, 2018)
Denne artikel leverer en tilgængelig, men fagligt stringent introduktion til kvantekromodynamikken som er en central del af Standardmodellen. Med udgangspunkt i kvarkmodellen gennemgås udviklingen fra empiriske symmetrier til en fuldt udviklet gauge-teori baseret på SU(3)-farve. Artiklen forklarer nøglefænomener som konfinement og asymptotisk frihed og sætter dem i relation til eksperimentelle resultater. Der lægges vægt på de konceptuelle udfordringer, der gjorde formuleringen af teorien vanskeligere end kvanteelektrodynamikken. For læsere uden daglig tilknytning til partikelfysik giver artiklen en sjælden mulighed for at opleve de dybeste strukturer i feltteori. Det er en klassisk fortælling om, hvordan symmetri og matematik former vores forståelse af naturens fundamentale kræfter.