Kan vi bygge en sol på Jorden? - Thrysøe, Alexander Simon (KVANT, 2017)
Denne artikel tager læseren direkte ind i et af fysikkens mest ambitiøse teknologiske projekter: kontrolleret kernefusion. Med udgangspunkt i tokamak-konceptet udfoldes de centrale plasmafysiske udfordringer, herunder magnetisk indeslutning, turbulens og energitab i randzoner. Artiklen formidler elegant, hvordan man forsøger at reproducere Solens energiproduktion under terrestriske forhold, hvor temperaturer på over 100 millioner kelvin er nødvendige for at overvinde Coulomb-barrieren. Samtidig gives indsigt i internationale projekter som ITER og de teknologiske kompromiser, der følger med skalerbarhed og materialeproblemer. For fysikeren er dette en stærk introduktion til både de teoretiske og eksperimentelle aspekter af moderne fusionsforskning. Artiklen balancerer fint mellem vision og realisme og gør det klart, hvorfor fusion stadig er “30 år ude i fremtiden” – og alligevel tættere på end nogensinde.