Sample return – at hente en sten på Mars - Kinch, Kjartan (KVANT, 2017)
Denne artikel giver et teknisk og strategisk indblik i en af de mest ambitiøse målsætninger inden for moderne rumfart: at hente fysiske prøver fra Mars til Jorden. Kinch beskriver de ingeniørmæssige og logistiske udfordringer ved sample return-missioner, herunder opsendelse fra Mars’ overflade, orbital rendezvous og sikker tilbageføring til Jorden. Artiklen fremhæver den videnskabelige gevinst ved laboratorieanalyse sammenlignet med in situ målinger. Der diskuteres også de planetariske beskyttelseshensyn og kontaminationsproblematikker, som er afgørende i denne type missioner. Artiklen kobler elegant teknologiudvikling med videnskabelige mål og giver et realistisk billede af, hvad der skal til for at realisere næste skridt i udforskningen af Mars.