Exoplaneter og Kepler-missionen - Buchhave, Lars (KVANT, 2009)
Denne artikel tager læseren med helt frem til frontlinjen i jagten på jordlignende planeter. Med Kepler-satellittens opsendelse står vi på tærsklen til at kunne afgøre, om Jorden er en kosmisk undtagelse eller blot én blandt mange beboelige planeter i Mælkevejen. Artiklen gennemgår den fotometriske transitmetode og forklarer, hvordan kombinationen af masse- og radiusmålinger giver adgang til planeternes gennemsnitstætheder og dermed deres indre struktur. Masse–radius-diagrammet demonstrerer den forbløffende diversitet blandt kendte exoplaneter – fra oppustede “varme Jupitere” til kompakte superjorde. Artiklen åbner for en diskussion af dannelsesteorier, migrationsmekanismer og observationsbias. Kepler-missionens forventede fund af hundreder af jordlignende planeter giver et statistisk grundlag for at teste planetdannelsens fysik og for første gang kvantificere hyppigheden af potentielt beboelige verdener.