Bengt Strömgrens stjerneudviklingsteori fra 1933 - Petersen, Jørgen Otzen (KVANT, 2016)
Denne historiske og fagligt dybdegående artikel tager læseren tilbage til en af astrofysikkens formative perioder. Strömgrens arbejde fra 1933 introducerede en kvantitativ forståelse af ioniserede områder omkring varme stjerner – de såkaldte Strömgren-sfærer – og lagde fundamentet for moderne stjernedannelsesteori. Artiklen gennemgår både de fysiske antagelser og de matematiske modeller, der gjorde det muligt at koble strålingsfelt og interstellart medium. Samtidig gives en refleksion over, hvordan teoretiske gennembrud ofte opstår i spændingsfeltet mellem observation og idealisering. For den moderne fysiker er det særligt interessant at se, hvordan simple balancebetragtninger mellem ionisation og rekombination kan føre til dybe indsigter i kosmiske strukturer. Artiklen fungerer derfor både som historisk rekonstruktion og som en påmindelse om fysikkens metodiske styrke.