X-shooter instrumentet på VLT - Kjærgaard Rasmussen, Per (KVANT, 2009)
X-shooter er et avanceret spektrografinstrument udviklet til ESOs Very Large Telescope i Chile, og denne artikel giver en fascinerende introduktion til instrumentets design og videnskabelige potentiale. Instrumentets særlige styrke er, at det kan observere et enormt bølgelængdeinterval – fra ultraviolet til nær-infrarød – i én enkelt observation. Dette gør det muligt at studere alt fra fjerne galakser til stjerners kemiske sammensætning med en hidtil uset effektivitet. Artiklen beskriver både de tekniske udfordringer ved konstruktionen og det internationale samarbejde bag instrumentet. Samtidig giver den indblik i hvordan moderne astronomi i stigende grad drives af avanceret instrumentudvikling. X-shooter åbner nye muligheder for at undersøge Universets udvikling og for at analysere svage objekter i det tidlige kosmos.