Kvark-gluon plasmaet – den perfekte væske vi ikke kan forstå - Christiansen, Peter (KVANT, 2015)
Artiklen beskriver, hvordan højenergikollisioner mellem tunge atomkerner kan skabe kvark-gluon plasma – en ekstrem stoftilstand, hvor kvarker og gluoner ikke længere er bundet i protoner og neutroner. Med udgangspunkt i eksperimenter ved RHIC og LHC beskrives, hvordan dette plasma overraskende opfører sig som en næsten perfekt væske med ekstremt lav viskositet i forhold til entropitætheden. Artiklen gennemgår, hvordan flowmålinger har ændret vores forståelse af de kollektive egenskaber i tungionskollisioner og forklarer, hvorfor dette var en stor overraskelse inden for kvantekromodynamik. Samtidig diskuteres nye resultater fra små kollisionssystemer, som udfordrer det etablerede billede af, hvornår kollektive fænomener kan opstå.