Universets begyndelse - Steinhardt, Charles (KVANT, 2024)
Big Bang er ikke slutningen på en historie, men begyndelsen på et dybere spørgsmål: hvorfor ser universet ud, som det gør? Charles Steinhardt tager os med ind i hjertet af kosmologiens største gåder: fladhedsproblemet, horisontproblemet og den svære kunst at forklare universets indledende betingelser. Artiklen diskuterer, hvordan inflationsteorien blev introduceret som en elegant løsning – men også hvordan inflation i dag selv er under mistanke, bl.a. pga. dens tendens til evig inflation og afhængighed af det antropiske princip. Med en klar præsentation af inflatonfeltets fysik og kritikken heraf, munder artiklen ud i alternative kosmologiske scenarier, herunder cykliske modeller og fluktuationer i vakuum. En tankevækkende og ærligt konfronterende analyse, som både viser teoriernes styrker og svagheder – og minder os om, hvor meget vi endnu ikke forstår om selve begyndelsen.