Fysikerne mellem videnskab og politik - Nielsen, Henry; Andersen, Casper (KVANT, 2026)
Hvordan navigerer fysikere i grænselandet mellem videnskabelig objektivitet og politisk ansvar? Denne artikel – et bearbejdet uddrag af bogen Minutter i midnat – skildrer de mange veje, som fremtrædende fysikere har taget i kølvandet på Manhattanprojektet. Fra Oppenheimer til Sakharov og Rotblat vises, hvordan fysikere har ageret i en ny virkelighed præget af “Big Science” og militære interesser. Artiklen diskuterer spændet mellem idealistisk internationalisme og realpolitisk pragmatisme, og hvordan forskellige personligheder enten bøjede sig for eller brød med magtens strukturer. Det er ikke bare en historisk gennemgang, men en aktuel påmindelse om, at naturvidenskabelig ekspertise ofte får samfundsmæssige konsekvenser – og at fysikere ikke kan undslå sig deres rolle i det store spil. En indsigtsfuld og velskrevet analyse, der bør læses af alle, som interesserer sig for forskningens samfundsmæssige dimensioner.