Magnetiske nanopartikler - Mørup, Steen; Hansen, Mikkel Fougt; Frandsen, Cathrine (KVANT, 2010)
Magnetiske nanopartikler (Steen Mørup, Cathrine Frandsen og Mikkel Fougt Hansen) Denne artikel introducerer fysikken bag magnetiske nanopartikler og deres rolle i moderne teknologi. Forfatterne forklarer, hvordan magnetiske materialer historisk har været afgørende for udviklingen af navigation, elektromagnetisme og datalagring. I nanopartikler ændrer magnetismen karakter, fordi små partikler ofte består af ét enkelt magnetisk domæne. Artiklen gennemgår de energimæssige mekanismer bag domænedannelse og forklarer, hvorfor der eksisterer en kritisk størrelse, hvor enkelt-domænepartikler bliver stabile. Disse egenskaber gør nanopartikler særligt velegnede til høj-densitets datalagring og en række andre teknologiske anvendelser. Samtidig berøres også biologiske og medicinske perspektiver. Artiklen giver derfor et klart overblik over et forskningsfelt, hvor grundlæggende faststoffysik møder avanceret teknologi.