Beboelig exoplanet? - Nielsen, John Rosendal (KVANT, 2010)
Der præsenteres en nyhed fra exoplanetforskningen: opdagelsen af planeten Gliese 581 g, der muligvis befinder sig i sin stjernes beboelige zone. Planeten kredser om en rød dværgstjerne blot 20 lysår fra Jorden og har en masse omkring tre gange Jordens. Artiklen forklarer, at en planet i den beboelige zone potentielt kan have flydende vand på overfladen – en afgørende forudsætning for liv, som vi kender det. Samtidig understreges det, at tilstedeværelsen af en passende atmosfære er afgørende for at opretholde stabile temperaturforhold. Opdagelsen blev gjort ved præcise målinger af stjernens radialhastighed.