Sorte huller - Obers, Niels; Harmark, Troels (KVANT, 2024)
Sorte huller er ikke længere blot teoretiske kuriositeter – de er i dag blandt de bedst observerede og mest aktive forskningsområder i moderne fysik. Harmark og Obers giver en fascinerende gennemgang af sorte hullers opdagelseshistorie og deres voksende rolle som laboratorier for ekstrem fysik. Med udgangspunkt i observationer af gravitationsbølger og det første billede af et sort hul fra Event Horizon Telescope, forklarer de hvordan nutidens eksperimentelle data sætter Einsteins relativitetsteori under lup – og samtidig åbner mulighed for ny fysik hinsides teorien. Artiklen dykker også ned i sorte hullers kvantemekaniske paradokser, herunder informationsproblemet, holografi og mulige forbindelser til strengteori og kvantecomputing. En dybt inspirerende artikel, som bringer læseren tæt på frontlinjen af forskningen i tyngdekraft og kvanteteoriens sammensmeltning.