Laserfysik gennem eksperimenter - Henningsen, Jes (KVANT, 2010)
Jes Henningsen præsenterer et undervisningsforløb, hvor studerende lærer laserfysik gennem en serie eksperimenter med en helium-neon-laser. Artiklen viser, hvordan centrale begreber som rumlig og tidslig kohærens, resonatormodes og frekvensstabilitet kan undersøges direkte i laboratoriet. Ved at manipulere resonatoren og analysere interferensmønstre kan man visualisere både Hermite-Gauss- og Laguerre-Gauss-modes. Eksperimenterne giver også indblik i laserens frekvensstruktur og i fotoners impulsmoment. Artiklen argumenterer for, at tæt integration mellem teori og eksperiment kan styrke fysikundervisningen betydeligt. Samtidig demonstrerer den, hvordan relativt simple laboratorieopstillinger kan give adgang til avancerede begreber i moderne optik.