Hvor bliver solpletterne af? - Karoff, Christoffer (KVANT, 2010)
Solen gennemgår normalt en velkendt 11-årig aktivitetscyklus, men i slutningen af 2000’erne oplevede astronomer et usædvanligt langt minimum uden solpletter. Christoffer Karoff gennemgår i denne artikel baggrunden for solpletcyklussen og diskuterer, hvorfor fraværet af solpletter vakte stor opmærksomhed blandt solfysikere verden over. Artiklen beskriver historiske observationer af solpletter siden Galileis tid og forklarer betydningen af Maunder-minimumet i 1600-tallet. Herefter diskuteres de nyeste observationer fra satellitter som Solar Dynamics Observatory (SDO) og STEREO, der giver hidtil uset indsigt i solens magnetiske aktivitet. Karoff introducerer også teorien om solens magnetiske dynamo, som forbinder differentialrotation, magnetfelter og plasmaflow i solens indre. Artiklen viser, hvordan kombinationen af observationer og modeller kan bringe os tættere på at forstå, hvorfor solens aktivitet pludselig kan ændre sig dramatisk. Samtidig illustrerer den, hvordan solens aktivitet påvirker fænomener som nordlys og rumvejret omkring Jorden.