Kvantegravitation og vores univers - Ambjørn, Jan (KVANT, 2010)
Hvordan kan kvantemekanik og generel relativitet forenes i en samlet teori for gravitation? Dette spørgsmål står centralt i jagten på en kvanteteori for rumtid. Artiklen giver en introduktion til kvantegravitation og de teoretiske tilgange, der forsøger at beskrive rumtidens struktur på de mindste skalaer. Der diskuteres blandt andet ideer om diskret rumtid og kvantefluktuationer i geometrien. Samtidig forklares, hvorfor kvantegravitation er afgørende for at forstå universets første øjeblikke og sorte hullers fysik. Artiklen giver dermed læseren et indblik i et af de mest ambitiøse og udfordrende forskningsområder i moderne teoretisk fysik.