Er der flere grundlæggende naturkræfter? - Bjælde, Ole Eggers (KVANT, 2015)
Artiklen undersøger et af fysikkens mest fundamentale spørgsmål: er de fire kendte naturkræfter virkelig komplette, eller gemmer der sig endnu ukendte interaktioner? Gennem en klar fysisk argumentation diskuteres, hvordan nye kræfter i så fald må være ekstremt svage eller kun virke på bestemte skalaer for ikke allerede at være opdaget . Læseren introduceres til eksperimentelle metoder, herunder præcisionsmålinger af tyngdekraften på millimeterskala, som kan afsløre afvigelser fra Newtonsk fysik. Artiklen formidler elegant, hvordan selv simple forsøgsopstillinger kan teste dybe teorier om ekstra dimensioner og ny fysik. Samtidig perspektiveres resultaterne i forhold til moderne teorier som strengteori og mørk energi. Det er en tankevækkende artikel, der demonstrerer, hvor tæt vi er på grænsen af det kendte.