Tyngdekraft og kvanteteori - Bjerrum-Bohr, N. Emil J. (KVANT, 2015)
Her bevæger vi os ind i et af fysikkens mest udfordrende områder: foreningen af kvantemekanik og gravitation. Artiklen præsenterer en moderne tilgang, hvor den almene relativitetsteori behandles som en effektiv feltteori, hvilket muliggør perturbative beregninger af kvantekorrektioner til gravitationelle fænomener. Læseren får indsigt i, hvordan klassiske resultater – som lysafbøjning – kan udvides med kvantemekaniske bidrag. Artiklen formår at gøre et komplekst forskningsfelt tilgængeligt uden at gå på kompromis med fagligheden. Den historiske udvikling fra Newton til Einstein og videre til moderne kvantefeltteori skitseres elegant. For fysikeren er det en invitation til at reflektere over, hvor langt vi er kommet – og hvor langt der stadig er igen – i jagten på en konsistent kvantegravitationsteori.