Danmark er godt med i rummet - Knudsen, Ole J (KVANT, 2024)
Danmark kan måske ikke måle sig med NASA, men artiklen her efterlader ingen tvivl: dansk rumforskning og -industri er i topklasse i forhold til landets størrelse. Ole J. Knudsen giver et veldokumenteret overblik over både upstream og downstream rumaktiviteter, og beskriver, hvordan danske universiteter og virksomheder samarbejder med ESA, NASA og andre store aktører. Vi hører om succesprojekter som Ørsted-satellitten og ASIM-instrumentet, som stadig leverer brugbare data længe efter forventet levetid, og vi introduceres for nye danske missioner som STEP-satellitten, der skal observere jordlignende exoplaneter. Artiklen demonstrerer også, hvordan studerende involveres i satellitbyggeri og -kontrol på universitetsniveau. Der gives en nøgtern, men kritisk vurdering af Danmarks økonomiske bidrag til ESA, som i følge flere aktører er for lavt. Artiklen afsluttes med en opfordring til at følge med i astronautoptagelser og en påmindelse om, at rumforskning skaber både afkast og fascination.