Den Internationale Rumstation og Danmark – Første del: Fra Skylab til Shenanigans - Oxborrow, Carol Anne (KVANT, 2024)
ISS er ikke kun et teknologisk flagskib – det er et politisk og menneskeligt samarbejdsprojekt uden fortilfælde. Carol Anne Oxborrow indleder en artikelserie om Danmarks rolle i ISS og giver i første del en overskuelig, men teknisk solid gennemgang af stationens opbygning, historie og daglige funktion. Vi lærer om de centrale moduler (Columbus, Kibo, Cupola osv.), rumvandring-forberedelser, og forskellen mellem vægtløshed og tyngdefrihed. Artiklen afliver populære myter om livet i rummet og forklarer, hvorfor astronauter skal akklimatiseres før rumvandringer. Et særligt fokus er givet til Cupola-modulet, som er vigtig for astronauterne psyche, og hvor danske eksperimenter som Thor. Vi følger desuden ESA’s astronautudvælgelsesproces, herunder Andreas Mogensens vej til ISS – fra grotteøvelser til vægtløshedstræning i NASAs neutral opdrifts vandbassiner. Artiklen er både engagerende og informativ, og sætter scenen for næste kapitel om Mogensens missioner.