Transportbånd – breddeopgave 111 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2024)
Denne breddeopgave analyserer kraften, som et transportbånd skal påvirkes med af en motor, ved hjælp af Newtons 2. lov anvendt på et veldefineret system. Ved at inkludere både bånd og materiale i systemet vises det, at kraften bestemmes af ændringen i den vandrette impuls af det materiale, der sættes i bevægelse. Opgaven fremhæver, at korrekt systemafgrænsning er afgørende for en konsistent anvendelse af mekanikkens love. Derudover diskuteres energibetragtninger, hvor kun halvdelen af den tilførte effekt går til kinetisk energi, mens resten omsættes til varme ved stødprocesser.