Hilde Levi – kvinden med isotoperne i Danmark - Højgaard, Liselotte (KVANT, 2025)
Hilde Levi kom til Danmark som jødisk flygtning i 1934 og blev en nøgelfigur i udviklingen af nuklearmedicin og isotopforskning. Liselotte Højgaard beskriver hendes samarbejde med George de Hevesy og rollen som praktisk og teoretisk drivkraft bag eksperimenter med radioaktive isotoper i både fysik og medicin. Levi grundlagde Europas første C-14-laboratorium til datering og indførte autoradiografi i Europa. Under Anden Verdenskrig arbejdede hun tæt sammen med både Carlsberg Laboratoriet og Niels Bohr, og hendes indsats dokumenteres her med både arkivkilder og personlige anekdoter. Artiklen demonstrerer, hvordan Hilde Levi forbandt grundforskning, tværfaglighed og en banebrydende indsats for at indføre radioaktive sporstoffer i biologi og medicin. Hendes biografi er et vidnesbyrd om videnskabens potentiale – og om mod i mørke tider.