Minigolf – breddeopgave 114 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2025)
Denne artikel tager udgangspunkt i breddeopgave 114, hvor fysikere inviteres til at analysere minigolfens klassiske problem: Hvordan rammer man et hul med ét slag, når bolden skal reflekteres via en bande? Jens Højgaard Jensen gennemgår problemet både geometrisk og analytisk og kobler det til spejling og optik. Med udgangspunkt i en idealiseret friktionsfri bane diskuteres løsninger ved brug af refleksionsloven og elementær geometri – men artiklen går videre og præsenterer også en “strålegang” i en spejlet bane, som elegant leder til en generel løsningsstrategi. Den didaktiske kommentar viser, hvordan denne type opgave både illustrerer centrale fysikprincipper og motiverer elever til at arbejde eksperimentelt og analytisk. En fremragende kombination af fysik, matematik og formidling.