Laserstråle – breddeopgave 104 og 105 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2023)
Hvordan udvider man en laserstråle? Det lyder som et simpelt optikproblem – men det åbner døren til geometrisk optik, linsefysik og fysikdidaktik på kandidatniveau. I denne korte men tankevækkende artikel får vi ikke blot løsningen på opgaverne, men en refleksion over fysikkens erkendelsesteori og fysikuddannelsens bredde. En påmindelse om, at optik er andet end formler – det er også forståelse af lys som stråler, bølger og partikler.