Vindmøller sommer og vinter - breddeopgave nr. 100 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2022)
Hvorfor producerer en vindmølle mere strøm om vinteren – selv hvis vinden er den samme? Jens Højgaard Jensen dykker ned i fysikken bag breddeopgave nr. 100 og giver samtidig en didaktisk kommentar, der sætter spot på, hvordan man lærer at tænke som en fysiker. Artiklen viser elegant, hvordan man med simple antagelser og fysikkens grundprincipper kan forklare, at luftens massefylde – og dermed energien i vinden – stiger, når temperaturen falder. Undervejs diskuterer han også, hvordan opgaver som denne kan træne evnen til at navigere i kompleksitet og tænke kritisk. En oplagt inspiration til fysikundervisere og alle, der elsker at løse problemer med hovedet.