Bølgemodstand - breddeopgave 93 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2021)
Den behandler breddeopgave 93 om bølgemodstand for et overfladeskib, der sejler på dybt vand. Gennem dimensionsanalyse udledes Froudetallet som den centrale dimensionsløse størrelse, der skal være ens for et modelforsøg i en prøvetank og for den virkelige sejlads. Artiklen viser, hvordan skibets hastighed, størrelse, tyngdefeltstyrken og vandets massefylde indgår i vurderingen af bølgemodstanden, og hvordan forsøgsresultater fra en skibsmodel kan skaleres til et fuldt skib. Kommentaren fremhæver samtidig dimensionsanalyse som et pædagogisk redskab, der træner studerende i at identificere de fysiske størrelser, der styrer et fænomen.