Varmehjælp til naboen - breddeopgave 89 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2020)
Hvor meget varme forsvinder gennem væggen til naboens kolde hus? I denne tankevækkende og undervisningsnære artikel præsenterer Jens Højgaard Jensen en elegant fysikopgave med en overraskende enkel løsning – og bruger den som løftestang til at diskutere, hvordan man lærer at tænke som en fysiker. Opgaven handler om varmeledning i et dobbelthus, men artiklen går langt videre. Den viser, hvordan man kan bruge energibevarelse og temperaturmålinger til at nå frem til et præcist resultat – og samtidig illustrere forskellen på kausale og nomologiske forklaringer i fysik. En stærk artikel for fysiklærere på alle niveauer, som vil inspirere til både bedre opgaver og dybere samtaler med elever og studerende om, hvad det egentlig vil sige at forstå et fysisk fænomen.