Svingninger, opdrift og mørkt stof - breddeopgave 85, 86 og 87 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2020)
Hvordan underviser man i fysik, så det ikke bare bliver regneøvelser, men reel forståelse? I denne artikel tager Jens Højgaard Jensen os med bag eksamenssættet på RUCs fysikstudie, hvor tre udvalgte opgaver – om svingninger, opdrift og mørkt stof – danner udgangspunkt for en dybtgående diskussion om fysikdidaktik. Vi får ikke blot løsningerne, men også indblik i de studerendes misforståelser og de tankemønstre, der skal udfordres. Særligt opgaven om den svingende stang viser, hvor svært det er at anvende Newtons love i praksis. Jensen argumenterer for, at undervisning skal konfrontere elevernes intuitive modeller direkte – og tør stille opgaver, hvor rutinetænkning ikke slår til. Artiklen er både et didaktisk manifest og en konkret værktøjskasse for fysiklærere, men også en fascinerende læsning for enhver med interesse for, hvordan fysik virkelig læres og forstås. Med sin blanding af matematik, pædagogik og refleksion er den et inspirerende bidrag til samtalen om, hvordan vi danner næste generation af tænkende fysikere.