Fugle – breddeopgave 82 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2019)
Denne artikel kombinerer elegant fysikopgave og didaktisk refleksion. Ud fra en idealiseret model for svævende fugle udleder forfatteren ved dimensionsanalyse en lov for baskefrekvensens afhængighed af masse og vingelængde. Den særlige pointe er, at den simpleste antagelse om geometrisk ligedannethed ikke holder fuldt ud, mens en mere robust skaleringsrelation faktisk passer overraskende godt til data. Dermed bliver artiklen en demonstration af både styrken og begrænsningen i fysikkens modeller: de kan være frugtbare, selv når deres idealiseringer ikke er helt opfyldt. Den er fængende, fordi den viser, hvordan et tilsyneladende simpelt spørgsmål om fugleflugt åbner for dybere refleksioner om modellering, empiri og undervisning.