Hevesy og nuklearmedicinen - Højgaard, Liselotte (KVANT, 2025)
En omfattende og detaljeret fortælling om George de Hevesys banebrydende arbejde med radioaktive indikatorer – fra de første eksperimenter hos Rutherford i Manchester til pionerarbejdet i København og Stockholm. Artiklen forbinder Hevesys forskning med udviklingen af moderne nuklearmedicinske metoder som PET og SPECT og giver en enestående indsigt i, hvordan interdisciplinære samarbejder med Niels Bohr, August Krogh og Hilde Levi gjorde København til et epicenter for tidlig tracerforskning. Hevesys livshistorie, Nobelpris og skuffelse over ikke at få prisen for hafnium-opdagelsen bliver elegant flettet sammen med hans videnskabelige betydning – en vigtig historisk og medicinsk case i fysikkens praktiske anvendelse.