Hurtigere end lyset? - Kragh, Helge (KVANT, 2025)
Et fascinerende historisk og teoretisk dyk ned i spørgsmålet om overlyshastigheder og relativitetsteoriens grænser. Kragh trækker de glemte arbejder frem af den ukrainsk-jødiske fysiker Lev Strum, der i 1923 påpegede, at Einsteins relativitetsteori ikke nødvendigvis udelukker signaler med v > c, hvis blot man accepterer en reinterpretation af negativ tid og energi. Artiklen sætter Strums indsigt i relation til den senere tachyon-teori og viser, hvordan fysiske idéer nogle gange må vente årtier på anerkendelse – og hvordan politik og litteratur (fx Grossmans roman “Liv og skæbne”) kan påvirke videnskabens kollektive hukommelse.