Digitalisering af lugt: At bygge bro over den sanselige kløft i telekommunikation - Hansen, Roana de Oliveira (KVANT, 2025)
Artiklen udforsker et område, hvor fysik, kemi, biologi og ingeniørvidenskab mødes: digital repræsentation af lugt. Med afsæt i sensorfysik og signalbehandling diskuteres, hvorfor lugt er fundamentalt sværere at kode end lyd og billede. Forfatteren gennemgår aktuelle teknologier til kemisk sensing og mønstergenkendelse og diskuterer de fysiske begrænsninger, der følger af komplekse molekylære interaktioner. Artiklen giver et sjældent indblik i et felt, hvor fysikkens rolle ofte er skjult, men helt afgørende. Den rejser samtidig principielle spørgsmål om, hvad “digitalisering” egentlig betyder, når sansernes fysik er ikke-lineær og højdimensionel.