Klodesprængning – breddeopgave 79 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2019)
Denne artikel kombinerer klassisk mekanik med didaktiske refleksioner gennem en konkret fysikopgave om roterende kloder. Udgangspunktet er spørgsmålet om, hvor hurtigt en planet kan rotere, før den bryder sammen som følge af centrifugalkraftens konkurrence med gravitationen. Gennem en analytisk behandling introduceres læseren til sammenhængen mellem massetæthed, radius og maksimal vinkelhastighed. Jensen går videre end blot løsningen og diskuterer, hvordan sådanne opgaver kan bruges i undervisningen til at opbygge fysisk intuition. Artiklen illustrerer, hvordan simple modeller kan give dyb indsigt i astrofysiske problemstillinger. Samtidig viser den, hvordan man kan bygge bro mellem universitetspædagogik og gymnasial undervisning. Resultatet er både en faglig og didaktisk inspirerende tekst.