Acceleration i inhomogent tyngdefelt – breddeopgave 70 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2016)
Denne artikel tager udgangspunkt i et klassisk fysikproblem: bevægelse i et inhomogent tyngdefelt. Gennem en analytisk behandling vises, hvordan variationer i feltstyrke påvirker acceleration af udstrakte legemer . Artiklen kombinerer streng fysik med didaktiske refleksioner om undervisning. Særligt interessant er diskussionen af, hvordan idealiseringer (punktmasser vs. udstrakte legemer) påvirker resultaterne. Der gives også historiske perspektiver, bl.a. med reference til Galileis argumenter. Artiklen er velegnet til undervisere og studerende, der ønsker at gå et skridt dybere end standardpensum. Den demonstrerer, hvordan selv klassiske problemer kan rumme ny indsigt.