Afkølingstid – breddeopgave 45 og 46 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2011)
Denne artikel præsenterer to fysikopgaver om afkølingsprocesser og deres teoretiske baggrund. Jens Højgaard Jensen diskuterer de fysiske principper bag varmeoverførsel og temperaturudligning. Artiklen viser, hvordan simple modeller kan anvendes til at beskrive afkølingsforløb og analysere eksperimentelle data. Samtidig gives didaktiske kommentarer om, hvordan sådanne opgaver kan bruges i undervisningen. Læseren får både en faglig og pædagogisk vinkel på klassiske problemer i termodynamikken. Artiklen illustrerer dermed, hvordan problemløsning kan fungere som et centralt redskab i fysikundervisningen.