Rulning – breddeopgave 41 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2011)
Artiklen analyserer en klassisk mekanikopgave om et legeme, der ruller uden at glide ned ad et skråplan. Ved første øjekast virker problemet velkendt fra lærebøger, men forfatteren viser, at forskellige løsningsmetoder kan føre til subtile misforståelser. Artiklen gennemgår flere alternative tilgange, herunder brug af energibevarelse og momentsætningen omkring forskellige referencepunkter. Særligt diskuteres brugen af det øjeblikkelige rotationspunkt i rullebevægelse og de antagelser, der ligger bag denne metode. Ved at analysere problemets detaljer demonstreres, hvordan selv klassiske opgaver kan give anledning til dybere refleksion over fysikkens fundamentale principper. Artiklen er derfor både en faglig diskussion og en didaktisk kommentar til undervisning i mekanik.