Kaffeskvulp - breddeopgave 36 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2009)
Til tider kan selv dagligdags fænomener rumme spændende fysik. I denne breddeopgave undersøges fænomenet “skvulpning” af væske i beholdere – et klassisk problem inden for bølgefysik og væskedynamik. Artiklen tager udgangspunkt i observationer fra blandt andet søer og bassiner, hvor vandets oscillationer kan analyseres ved hjælp af simple fysiske modeller. Ved at kombinere dimensionanalyse og bølgefysik kan man estimere svingningsperioder og sammenligne dem med observationer. Artiklen illustrerer hvordan relativt enkle ligninger kan forklare komplekse fænomener i naturen. Samtidig diskuteres opgavens didaktiske potentiale i fysikundervisning, hvor åbne problemer kan stimulere studerendes evne til selv at formulere og afgrænse fysikalske modeller.