Breddeopgave 30 og 31 - Luftmodstand - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2008)
Med udgangspunkt i spørgsmålet om, hvem der hurtigst triller ned ad bakke – barn eller voksen – udfolder Jens Højgaard Jensen en præcis analyse af kvadratisk luftmodstand. Artiklen kombinerer fysikfaglig stringens med didaktiske overvejelser og demonstrerer, hvordan dimensionsanalyse og Reynolds-tal kan bringes i spil i undervisningen. Diskussionen viser, hvorfor luftmodstanden i praksis ofte er proportional med v² og dermed afhænger af tværsnit og densitet. Teksten giver et klart billede af, hvordan simple modeller kan give dyb indsigt, når antagelserne tydeliggøres. En oplagt artikel for undervisere, der ønsker at forbinde klassisk mekanik med autentiske problemstillinger.