Breddeopgave 26 og 27 - Mælkevejens centrum - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2007)
Med udgangspunkt i en eksamensopgave vises, hvordan omløbstider for stjerner nær Mælkevejens centrum afslører en tilnærmelsesvis punktformig centralmasse. Udledningen af 𝑇^2∝𝑅^ 3 demonstrerer, at observationerne peger på et supermassivt sort hul. Artiklen kontrasterer dette med en situation med udsmurt massefordeling og diskuterer samtidig, hvordan opgavetyper former fysikundervisningen. En elegant kobling mellem klassisk mekanik og moderne astrofysik – og mellem fagligt indhold og didaktisk refleksion.