Breddeopgave 25 og 26 - Højgaard Jensen, Jens (KVANT, 2006)
Artiklen forbinder klassisk termodynamik med kvantemekanik gennem en analyse af Stefan–Boltzmanns lov. Med udgangspunkt i dimensionsanalyse vises, hvorfor konstantens numeriske værdi nødvendiggør inddragelse af Plancks konstant. Jensen demonstrerer, hvordan hulrumsstrålingens energitæthed kan bruges som didaktisk bro mellem klassisk og moderne fysik. Kommentaren diskuterer samtidig opgavens pædagogiske potentiale på universitetsniveau. For fysikere er det en elegant påmindelse om, hvordan fundamentale konstanter væver teorihistorien sammen.