Elektronindfangning og elektrontab i kollisioner mellem hurtige ioner og statiske atomer - Hvelplund, Preben (KVANT, 1999)
Artiklen gennemgår de fundamentale processer, hvor ioner indfanger eller taber elektroner under kollisioner med atomer. Udgangspunktet er historiske eksperimenter fra Rutherford og Geiger, videreudviklet af Bohr, og frem til moderne acceleratorbaserede studier. Læseren introduceres til begreber som ladningsskift, tværsnit og indfangningsafstand. Artiklen viser, hvordan Bohrs simple formuleringer stadig giver indsigt i komplekse fænomener, og hvordan tværsnittene i dag har afgørende betydning for alt fra fusionsforskning til astrofysik. Afslutningsvis diskuteres konkrete eksempler fra lagerringen ASTRID, hvor kollisionernes betydning for ioners levetid illustreres.