Ørsted-satellitten – forskning i Jordens magnetiske felt - Friis Christensen, Eigil (KVANT, 1994)
Jordens magnetfelt er en af fysikkens store gåder, som selv Einstein fremhævede som uopklaret. Med Ørsted-satellitten tager Danmark et historisk kvantespring: Den første nationale satellit bliver affyret i 1995 og vil give en ny og detaljeret opmåling af magnetfeltet i rummet omkring Jorden. Friis-Christensen fører os igennem feltets geofysiske, elektromagnetiske og plasmafysiske kompleksitet og forklarer, hvordan satellitten skal registrere elektriske strømme, magnetfeltvariationer og energirige partikler med hidtil uset præcision. Artiklen er et overflødighedshorn af viden om både dynamo-effekter i Jordens kerne og solvindens interaktion med magnetosfæren. Satellittens banebrydende instrumenter og det omfattende danske og internationale samarbejde illustrerer, hvordan moderne rumfysik kombinerer høj teknologi og dyb teoretisk fysik. En vigtig artikel for alle, der interesserer sig for geomagnetisme og rumforskning.