På sporet af iltens rolle i YBa₂Cu₃O₆₊ₓ-superledere - Hessel Andersen, Niels (KVANT, 1994)
Hvordan påvirker iltatomer superledning i høj-Tc-materialer? Med fokus på YBa₂Cu₃O₆₊ₓ viser Niels Hessel Andersen, hvordan både iltindhold og iltens placering i basalplanen er afgørende for overgangstemperaturen. Artiklen gennemgår opbygningen af CuO₂-planer og den elektronacceptorrolle, som CuOx-laget spiller. Med hjælp fra ASYNNNI-modellen og minimalmodel-beregninger kobles iltens ordnede domæner direkte til eksperimentelle Tc-kurver. Andersen fremviser overbevisende evidens for, at kun domæner af en vis minimumsstørrelse bidrager effektivt til superledning. Artiklen illustrerer, hvordan små strukturelle variationer på atomart niveau har makroskopiske konsekvenser, og giver et eksempel på, hvordan faststoffysik, statistikmekanik og eksperiment går op i en højere enhed.