Om atmosfærens struktur i syd-nord retningen - Wiin-Nielsen, Aksel (KVANT, 2000)
Professor emeritus Aksel Wiin-Nielsen trækker i denne artikel på sin dybe erfaring med atmosfærens dynamik og præsenterer en analytisk tilgang til forståelsen af atmosfærens generelle cirkulation. Med en kombination af klassiske cellestrukturer (Hadley, Ferrel og polarcellen), energibetragtninger og moderne parameteriseringer udforsker han, hvordan potentielle vorticitets- og varmefluxtransport bestemmer den zonale vindstruktur. Artiklen præsenterer to modeller: en simpel barotrop model med fri overflade og en mere avanceret kvasi-geostrofisk 2-niveau-model. Disse bruges til at eftervise subtropiske og polare jetstrømme, som observeret i data fra ECMWF. Resultaterne sammenlignes med målinger og giver en sjælden og elegant kobling mellem observation og teori. En artikel der demonstrerer modelleringens styrke og nødvendighed i atmosfærefysik, og som henvender sig til alle fysikere med interesse for geofysik og klimadynamik.