Computeren som videnskabeligt værktøj - Wiin Nielsen, Aksel (KVANT, 1993)
Med udgangspunkt i meteorologien udfolder Wiin Nielsen computeren som en integreret del af den moderne videnskabelige metode. Han gennemgår computerens rolle i observation, beskrivelse, forudsigelse og kontrol – med særligt fokus på vejr- og klimamodeller. Artiklen viser, hvordan prognoser er blevet bedre, men også hvordan deterministiske systemer kan udvise kaotisk adfærd med fundamental grænse for forudsigelighed, som Lorenz demonstrerede. Gennem eksempler på klima-simuleringer illustreres vigtigheden af at koble atmosfære, ocean og land for at forstå den globale energibalance. Artiklen afrundes med en stærk videnskabsteoretisk refleksion over computersimulering som erkendelsesmetode.